Χωριά γύρω από το Βάμο

Ντουλιανά: 2 χμ από το Βάμο στο δρόμο προς Καλύβες βρίσκεται το παραδοσιακό προστατευόμενο χωριό με κρυφές γωνιές και γαλήνια φύση. Κάποιοι από τους ξενώνες μας βρίσκονται εδώ. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρα από τη θάλασσα, έχει συνολικά 40 σπίτια και πληθυσμό 200 κατοίκους. Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε ένα παραδοσιακό καφενείο και μεζεδοπωλείο, μίνι μάρκετ και μια πολύ ωραία ταβέρνα. Οι κάτοικοι θα σας κάνουν να αισθανθείτε ευπρόσδεκτοι σε κάθε γωνία του χωριού!

Γαβαλοχώρι: Ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό με πληθυσμό περίπου 400 άτομα το οποίο έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα μέρη να επισκεφτείτε. Ψάξτε για το ελαιοτριβείο του 1360, το παλιό σχολείο και όμορφα παλιά σπίτια, ενώ1,5 χλμ, έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Βάμο, υπάρχουν τρεις ρωμαϊκοί τάφοι Στην πλατεία στο μαγαζί του “συνεταιρισμού γυναικών του χωριού” θα βρείτε εργόχειρα ( υφάσματα, δαντέλες, είδη ένδυσης και ένα ευρύ φάσμα διακοσμητικών ειδών σπιτιού). Το “Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου” βρίσκεται κοντά στην πλατεία σε ένα παλιό κτίριο με Ενετικό και Τούρκικο διάκοσμο, το οποίο έχει ανακαινιστεί προσεκτικά με τη δημόσια χρηματοδότηση. Το χωριό έχει ωραία καφενεία και ταβέρνες με καλό φαγητό, δύο μίνι μάρκετ και ένα φούρνο.

Παλελόνι και Κεφαλάς: Το Παλελόνι είναι μια μικρή γειτονιά του χωριού Κεφαλάς, με 15 σπίτια. Ο Κεφαλάς βρίσκεται βόρειο-ανατολικά του Βάμου, σε απόσταση 5 χλμ, πάνω σε ένα λόφο με θέα τη θάλασσα. Είναι ένα θαυμάσιο παραδοσιακό χωριό με εντυπωσιακές παλιές εκκλησίες και την τοπική αρχιτεκτονικήνα έχει συντηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρα από τη θάλασσα, με πληθυσμό 700 κατοίκους. Στον Κεφαλά υπάρχει παντοπωλείο, σούπερ μάρκετ, καφετέρια, ταβέρνα, και επιπλέον, στα 2 χλμ θα βρείτε τον κόλπο Ομπρόσγιαλο με τη ζωηρόχρωμη θάλασσα, ιδανικό μέρος για κολύμπι με μάσκα ή καταδύσεις και μια συμπαθητική ταβέρνα.

Σελλιά: Ένα μικρό χωριό 5 χλμ από το Βάμο και 3 χμ από τον Κεφαλά. Βρίσκεται σε μια πολύ πλούσια δασική περιοχή, σε υψόμετρο 280 μέτρα από τη θάλασσα. Μπορείτε ακόμα να δείτε ερείπια των προηγούμενων αιώνων, το σχολείο του χωριού, μια εκκλησία από τις αρχές του 18ου αιώνα και να απολαύσετε την γαλήνια φύση καθώς και περιπάτους στα κοντινά χωριά.

Τσιβαράς: Ένα μικρό χωριό μεταξύ των χωριών Βάμος και Καλύβες. Είναι χτισμένο σ’ ένα λόφο σε υψόμετρο 120 μέτρα από τη θάλασσα, με θέα θάλασσα και τους ελαιώνες του Αποκόρωνα. Στο χωριό θα βρείτε ένα μικρό καφέ και ένα μίνι μαρκετ, και περισσότερα μαγαζιά και υπηρεσίες θα βρείτε στις Καλύβες, σε απόσταση 3 χλμ. (σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα κ.α.) ή στο Βάμο, επίσης σε απόσταση 3 χλμ.

Νίππος: Βρίσκεται σε μια από τις πιο «παρθένες» περιοχές του Αποκόρωνα, με καταπράσινες εκτάσεις, δίπλα στα Λευκά Ορη με μια όμορφη πλατειά και πολλές συμπαθητικές ταβέρνες με κρητικό φαγητό. Απέχει 8 χλμ από το Βάμο και 2 χλμ από τις Βρύσες, σε υψόμετρο 190 μέτρα από τη θάλασσα και έχει 300 κατοίκους. Στο Νίππος θα βρείτε ένα παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού, ενώ στην ταβέρνα «Ιποκορώνιον» θα απολαύσετε πεντανόστιμα πιάτα της κρητικής κουζίνας.

Καλύβες: Είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό στον κόλπου της Σούδας. Ένας μικρός ποταμός διασχίζει την περιοχή και στις όχθες του υπάρχουν άφθονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα αναμνηστικών. Η παραλία με τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά που εκτείνεται για 300 μ. βρίσκεται λίγο πριν από την είσοδο του χωριού.

Ξηροστέρνι: 3 χμ από το Βάμο στο δρόμο προς Κεφαλά, ένα παραδοσιακό προστατευόμενο χωριό με πολλά αναπαλαιωμένα παραδοσιακά σπίτια, καθώς και κάποια ερείπια. Είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Αποκόρωνα, μικρό και ήσυχο, με φιλόξενους κατοίκους. Στις 6 Αυγούστου, οι κάτοικοι του χωριού διοργανώνουν πανηγύρι για να τιμήσει τον Σωτήρα Χριστό, που είναι και η κύρια εκκλησία του χωριού. Μια βραδιά γεμάτη με κρητική μουσική και του χορού, και σπιτικό φαγητό που προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες! Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα μίνι μάρκετ και ένα σνακ μπαρ.

Γεωργιούπολη: Μια κοινότητα δίπλα στη θάλασσα, χτισμένη στις εκβολές ενός όμορφου ποταμού. Έχει γίνει παραθαλάσσιο θέρετρο με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Οι πανύψηλοι ευκάλυπτοι κατά μήκος του ποταμού καθώς και η χρυσή αμμουδιά - εκτείνεται από τις εκβολές του ποταμού εώς 10 χλμ. ανατολικά - αποτελούν ένα πολύ ευχάριστο μέρος για να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, (ειδικά η παραλία με τους αμμόλοφους, μετά από τα μεγάλα ξενοδοχεία), μόνο 10 χλμ από το Βάμο.

Βρύσσες: Βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας Βρύσσες στο δρόμο για τα Σφακιά. Είναι ένα σχετικά νέο χωριό, που αναπτύχθηκε μετά από το 1925, σε δύο «χάνια» (πανδοχεία) που είχαν σκοπό να φιλοξενούν τους εμπόρους και τους ταξιδιώτες από και προς τα Σφακιά. Τώρα είναι ένας σημαντικός κυκλοφοριακός κόμβος με όμορφο φυσικό περιβάλλον και πλούσια βλάστηση, λόγω του ποταμού Βρυσσανού που ρέει διαμέσου του χωριού. Στο δρόμο για το Ρέθυμνο, στα ανατολικά του χωριού, υπάρχει μια αρχαία γέφυρα των Ελληνορωμαϊκών χρόνων, η λεγόμενη Ελληνική Καμάρα. Στις Βρύσσες θα βρείτε τράπεζα, μαγαζιά, καφετέριες, ταβέρνες, φούρνο και σουπερμαρκετ.

Αρμένοι: Το χωριό είναι χτισμένο σε ένα κατάφυτο τοπίο που καλύπτεται από πλατάνια, των οποίων οι ρίζες ποτίζονται από τις φυσικές πηγές που αρδεύουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Πήρε το όνομά του από τους πρώτους κατοίκους του, τους Αρμένιους (961 μ.Χ.), οι οποίοι υπηρέτησαν στο στρατό του Νικηφόρου Φωκά, που ελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Η αφθονία του νερού που αρδεύει ολόκληρη την περιοχή έχει μετατρέψει τους Αρμένους σε ένα τεράστιο «οπωρώνα» γεμάτο με καρποφόρα δέντρα και λουλούδια. Στο χωριό θα βρείτε ωραίες ταβέρνες, ένα πολύ καλό κρεοπωλείο και το καφέ-εστιατόριο «Τζίτζικας» με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κάινα: Μικρό, γραφικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 226 μέτρα από τη θάλασσα, με υπέροχη θέα στα Λευκά Όρη. Στο χωριό υπάρχει ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο και ένα μίνι μάρκετ, αλλά θα βρείτε περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες στο Βάμο (3, k χμ) και στους Άγιους Πάντες (1,5 χμ).