Τοπικά φεστιβάλ και γιορτές

Πάσχα και Μεγάλη Εβδομάδα

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα είναι η σημαντικότερη χριστιανική γιορτή. Μερικοί από τους ωραιότερους ύμνους της Ανατολικής εκκλησιαστικής μουσικής ψάλλονται την Μεγάλη Εβδομάδα. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου σε όλο το χωριό, με τους κατοίκους να στέκονται στις αυλόπορτες, κερνώντας τσικουδιά και γλυκά. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, τα αγόρια του χωριού περιφέρουν τον Ιούδα στο χωριό, συνήθως πάνω σε έναν γάϊδαρο, περιγελώντας το και μαζεύοντας ταυτόχρονα καλιτσούνια και γλυκά. Το σκιάχτρο αυτό, τα μεσάνυχτα του μεγάλου Σαββάτου καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά, συμβολίζοντας την σκληρή μοίρα του προδότη και είναι μια παράδοση που την συναντάμε κυρίως στην Κρήτη. Στο Βάμο, η λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου είναι η μόνη που δεν γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, αλλά στο Άγιο Πνεύμα. Μετά ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει πάντοτε ένα παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα. Τότε ακριβώς τελειώνει και η 40ήμερη νηστεία που έχει προηγηθεί.

Η Κυριακή του Πάσχα, η κορυφαία στιγμή σε ολόκληρη την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική παράδοση, είναι μια ημέρα χαράς και λαμπρής γιορτής, με άφθονο κρασί, χορό και τραγούδια. Παραδοσιακό φαγητό είναι βέβαια το αρνί στη σούβλα (όπως και σε όλη την Ελλάδα άλλωστε), αν και στην Κρήτη συνηθίζεται το αρνί να ψήνεται και στον φούρνο, πάνω σε κληματόβεργες.

 

Γιορτή του Κλήδονα ή Φουντανάκια στις 24 Ιουνίου

Η γιορτή του Κλήδονα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, του Αγίου Ιωάννη, αν και στην πραγματικότητα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με την προχριστιανική λατρεία του θεού Απόλλωνα, την ζωροαστρική λατρεία της φωτιάς και το θερινό ηλιοστάσιο. Είναι μια γιορτή στην οποία η μαντική κατέχει σημαντική θέση. Σύμφωνα με τα έθιμα της Κρήτης, την παραμονή της γιορτής οι ανύπαντρες κοπέλες γεμίζουν μία στάμνα με νερό και μέσα ρίχνει η κάθε μια και από ένα αντικείμενο που ονομάζεται ριζικάρι, π.χ. ένα φρούτο, ένα κόσμημα, ένα κλειδί κλπ.. Η στάμνα σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα και ανοίγεται την επομένη, οπότε και ένα ένα τα ριζικάρια ανασύρονται από την στάμνα. Τότε κάποιος με μαντικές ικανότητες, στη θέα κάθε αντικειμένου και χωρίς να γνωρίζει σε ποιάν ανήκει, λέει μια μαντινάδα η οποία υποτίθεται πως προμηνύει το μέλλον της. Ακολουθεί μεγάλη γιορτή, με φαγητό, κρασί και μουσική, ενώ ανάβουν φωτιές για να καούν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, με τους νεότερους να επιχειρούν τολμηρά άλματα πάνω από τις φλόγες! Στο Βάμο, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο την γιορτή του Κλήδονα στην πλατεία του Πιτσικούνη με ξεχωριστή επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από το σύνολο του χωριού, αλλά και των επισκεπτών.

 

Πανηγύρια - τοπικές εορτές

Τα πανηγύρια είναι γιορτές που συναντώνται στην επαρχιακή Ελλάδα και είναι συνδεδεμένα με εορτασμούς θρησκευτικού χαρακτήρα. Είναι πολύ καλές ευκαιρίες για συνάθροιση και κοινωνική ζωή στα χωριά και συνοδεύονται πάντοτε από ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Ας δούμε τα σημαντικότερα στο Βάμο και στην περιοχή του:

Η Αγία Παρασκευή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου. Ο καλός Βαμιανός Μανώλης Τρούλος, την παραμονή της γιορτής, στις 25 Ιουλίου, οργανώνει ένα παραδοσιακό πανηγύρι με άφθονο φαγητό, κρασί, μουσική και χορό σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του Βάμου, τα περίφημα Πηγάδια. Τα έσοδα του πανηγυριού χρηματοδοτούν εργασίες για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής αυτής. Δεν πρέπει να το χάσετε!!

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος αντιστοιχεί στην Πεντηκοστή της Δυτικής Εκκλησίας. Είναι μια γιορτή κινητή, αφού εξαρτάται από το Πάσχα. Την ημέρα εκείνη λοιπόν ο παπα-Σπύρος, οργανώνει στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος μεγάλο πανηγύρι, με την συμμετοχή ολόκληρου του χωριού, ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδια. Δεν λείπει βεβαίως και το παραδοσιακό πιλάφι!

Το Δεκαπενταύγουστο οπότε και εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές

της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η αμέσως επόμενη μετά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Ο εορτασμός είναι λαμπρότατος σε όλη την Ελλάδα με χιλιάδες πανηγύρια σε ολόκληρη τη χώρα! Στον Αποκόρωνα τα σημαντικότερα είναι στη Λιτσάρδα, στον Κεφαλά, στην Εξώπολη, στο Φρε, στα Πεμόνια.

Στη Λικοτιναρά, στον Αλίκαμπο. Για δύο ημέρες, 14 και 15 Αυγούστου, όλη η περιοχή τραγουδά και χορεύει!

5 και 6 Αυγούστου; πανηγύρι του Σωτήρος Χριστού στο Ξηροστέρνι, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή πανηγύρια της περιοχής!

29 Αυγούστου; του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, πανηγύρια στο Βαφέ και στα Ντουλιανά, δυο από τα πλέον γραφικά χωριά του Αποκόρωνα!

 

Φεστιβάλ Jazz τον Ιούλιο

«Jazz in July festival» είναι ένα φεστιβάλ jazz που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στο Βάμο, από την “Vamos-Art and thought” μια εταιρία με έδρα το Βάμο, η οποία αναπτύσσει κυρίως πολιτιστικές δράσεις. Είναι υψηλότατου καλλιτεχνικού επιπέδου, αφού προσκαλούνται και παρουσιάζουν τη δουλειά τους οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ελληνικής jazz σκηνής, καθώς επίσης και καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Είναι ένα από τα λίγα φεστιβάλ jazz που διοργανώνονται στην Ελλάδα, πράγμα που το κάνει να απολαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα και αποδοχή από το κοινό. Και τί πιο ωραίο από καλή jazz τις ζεστές νύχτες του Ιουλίου!

 

Οι θερινές συναυλίες του Αυγούστου

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου, που μπορείτε να βρείτε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο σε όλη τη χώρα, όσο και στην Κρήτη. Με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές. Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τις πιο σημαντικές, αυτές που πιστεύουμε ότι υποστηρίζουν και αναδεικνύουν την πολιτιστικές πτυχές της χώρας μας.

 

Apokoronas Art Week

Δημιούργημα του Kalamitsi Arts Group (KAG), μιας πολιτιστικής εταιρίας που συστήθηκε από τον Phil και την Francesca Harrison, Βρετανούς που κατοικούν όμως μόνιμα στον Αποκόρωνα, μέλη της πολυπληθούς κοινότητας Δυτικοευρωπαίων στην περιοχή. Κάθε χρόνο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οργανώνουν την Εβδομάδα Τέχνης κυρίως στο Βάμο, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, βραδιές ποίησης, καλλιτεχνικά εργαστήρια και ένα πλήθος άλλων δράσεων, που πραγματικά αναβαθμίζουν πολιτιστικά την περιοχή και αξίζει κανείς να τις παρακολουθήσει. Κάθε χρόνο, θα βρίσκετε το πρόγραμμα του Apokoronas Arts Week στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/a/madeinspoon.com/amygdali/.