Βάμος

Τοποθεσία & Ιστορία

Το χωριό Βάμος βρίσκεται στο νομό Χανίων, στη Δυτική Κρήτη στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, 25 χλμ. από την πανέμορφη πόλη των Χανίων.
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά είναι καλοδιατηρημένη και ο Βάμος είναι ένας από τους ελκυστικότερους παραδοσιακούς προορισμούς της περιοχής: ένας διατηρημένος παραδοσιακός πέτρινος δρόμος, η παλαιά γειτονιά, το παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας (μνημείο του 13ου αιώνα), και το μοναστήρι Καρύδι (13ος-19ος), με το εκπληκτικό ελαιοτριβείο με τις 12 αψίδες.

Υπηρεσίες και χάρτης

Υπάρχουν δύο mini-market, φούρνος, κρεοπωλείο, πιτσαρία, κρεπερί, ένα παραδοσιακό παντοπωλείο, πολλές καφετέριες (με δωρεάν Wi-Fi), ταχυδρομείο, τράπεζα (ΑΤΜ), αστυνομικό τμήμα, φαρμακείο, κέντρο υγείας, ιδιωτικό ιατρείο, οδοντιατρείο, και δύο βενζινάδικα.
Επιπλέον, το χωριό είναι γνωστό για το νόστιμο Κρητικό φαγητό, ειδικά μετά την ανακαίνιση της ταβέρνας «Μπλουμοσήφης »το 1993. Άνθρωποι από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο έρχονται στο Βάμο για την ωραία ατμόσφαιρα του χωριού και για τα νόστιμα φαγητά.

Τοπικά φεστιβάλ και γιορτές

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα είναι η σημαντικότερη χριστιανική γιορτή. Μερικοί από τους ωραιότερους ύμνους της Ανατολικής εκκλησιαστικής μουσικής ψάλλονται την Μεγάλη Εβδομάδα.
Τα πανηγύρια είναι γιορτές που συναντώνται στην επαρχιακή Ελλάδα και είναι συνδεδεμένα με εορτασμούς θρησκευτικού χαρακτήρα.
Η γιορτή του Κλήδονα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, του Αγίου Ιωάννη, αν και στην πραγματικότητα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με την προχριστιανική λατρεία του θεού Απόλλωνα, την ζωροαστρική λατρεία της φωτιάς και το θερινό ηλιοστάσιο.
«Jazz τον Ιούλιο» είναι ένα φεστιβάλ jazz που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στο Βάμο, από την “Vamos-Art and thought” μια εταιρία με έδρα το Βάμο, η οποία αναπτύσσει κυρίως πολιτιστικές δράσεις.

Χωριά γύρω από το Βάμο

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα χωριά γύρω από το Βάμο. Στην περιοχή του Αποκόρωνα, θα βρείτε γραφικά χωριά, παραδοσιακά διατηρημένα με κρυφές γωνιές και ήσυχο περιβάλλον. Ακόμα και αμμώδεις παραλίες μόλις 7 χιλιόμετρα από το Βάμο.