Κοντινά Φαράγγια

Φαράγγι Σαμαριάς (65 χμ απο το Βάμο)

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το πιο γνωστό φαράγγι της Κρήτης και το πιο μεγάλο της Ευρώπης (16 χμ). Κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι και γι' αυτό είναι, με διαφορά, η πιο περιζήτητη πεζοπορία. Το φαράγγι είναι μέρος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και είναι ανοιχτό στο κοινό από τις αρχές Μαΐου μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Η είσοδος του φαραγγιού είναι στο Ξυλόσκαλό και η εξοδος στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Κάθε Πέμπτη οργανωμένα γκρούπ απο το Βάμο.

Πρακτικές Πληροφορίες

Αρχή/Τέλος: Ξυλόσκαλο/Αγία Ρουμέλη
Απόσταση:  16 χμ
Χρόνος:        5 - 6 ώρες
Για να δείτε το Φαράγγι Σαμαριάς στον χάρτη Google Πατήστε εδώ

Φαράγγι Ίμβρος (34 χμ από το Βάμο, προς Χώρα Σφακίων)

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στο χωριό Ίμβρος (780 μ. Υψόμετρο) και η έξοδος στο χωριό Κομιτάδες, κοντά στη Χώρα Σφακίων. Το μήκος του φαραγγιού είναι 7 χμ και η πεζοπορία είναι βατή και εύκολη, κατάλληλη ακόμα και για παιδιά. Το στενότερο σημείο του φαραγγιού είναι μόλις 2 μέτρα! Είναι ένα απο τα λίγα φαράγγια τα οποία είναι προσβάσιμα ακόμα και τον χειμώνα (εκτός εάν βρέχει πολύ).
Χρήσιμες Πληροφορίες: Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας στο τέρμα του φαραγγιού, στο χωριό Κομιτάδες, και ζητήστε από τους ντόπιους ταξί για την αρχή του φαραγγιού. Με αυτόν τον τρόπο, αφού διασχίσετε το φαράγγι, θα φτάσετε στο αυτοκίνητό σας και μπορείτε να συνεχίσετε την εκδρομή σας στις όμορφες παραλίες της Νότιας Κρήτης.
Εναλλακτική διαδρομή Μπορείτε να διασχίσετε το φαράγγι μέχρι το στενότερο του σημείο (περίπου 5 χμ) και μετά να περπατήσετε πίσω την είσοδο. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ταξί.

Πρακτικές Πληροφορίες

Αρχή/Τέλος:  Ίμβρος/Κομιτάδες
Απόσταση:   7 χμ
Χρόνος:         2,5 - 3 ώρες
Για να δείτε το φαράγγι Ίμβρος στον χάρτη google Πατήστε εδώ

Φαράγγι Δίκταμος (25 χμ από το Βάμο, προς Καλύβες και Στύλο)

Το φαράγγι αυτό αρχίζει στο χωριό Κατοχώρι και τελειώνει στο χωριό Φαράγγι (κοντά στο Στύλο) και είναι ενα απο τα λίγα φαράγγια στην Κρήτη που δεν έχει προσανατολισμό Βορρά-Νότου. Είναι ένα πολύ όμορφο φαράγγι, κατάφυτο και σκιερό, με πολλά πλατάνια. Χρειάζεστε περίπου 3 ώρες για να διασχίστε όλο το φαράγγι,7 χμ, και σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να σκαρφαλώσετε λίγο.
Χρήσιμες πληροφορίες: Από το Βάμο οδηγείτε προς τις Καλύβες. Συνεχίζετε μέσα από τις Καλύβες, κατά μήκος της θάλασσας και λίγο πριν το Καλάμι στρίβετε αριστερά στο χωριό Στύλος. 1 χμ πριν φτάσετε στο Στύλο υπάρχει πινακίδα «Φαράγγι», οπού εκεί είναι το τέλος του φαραγγιού. Σταθμεύετε το αυτοκίνητο σας, αλλά πριν πρέπει να έχετε κλείσει ταξί για να σας μεταφέρει στην αρχή του φαραγγιού (θα βρείτε εύκολα ταξί στην πλατεία του χωριού Στύλος).
Εναλλακτική διαδρομή: 
Μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκινητό σας στην αρχή του φαραγγιού, στο χωριό Κατοχώρι και να διασχίσετε το μισό φαράγγι, που είναι και το πιο σκιερό, και μετά να γυρίσετε πίσω.

Πρακτικές Πληροφορίες

Αρχή/Τέλος:   Κατοχώρι/Φαράγγι
Απόσταση:    7 χμ
Χρόνος:          3 ώρες
Για να δείτε το φαράγγι Δίκταμος Πατήστε εδώ

Φαράγγι Αράδενας (70 χμ από το Βάμο, πρός Χώρα Σφακίων)

Το φαράγγι αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, με ψηλά τοιχώματα και μεγάλη ποικιλία φυτών. Δεν είναι ιδιαίτερα τουριστικό και στο τέλος του βρίσκεται η παραλία Μάρμαρα, η οποία δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε αυτη την παραλία είναι το μονοπάτι Ε4. Κοντά στο τέλος του φαραγγιού, ψηλά στα τοιχώματα, υπάρχει μια αποικία από όρνια.
Χρήσιμες Πληροφορίες: Από το Βάμο φτάνετε στα Σφακιά (περίπου 1 ώρα). Εκεί σταθμεύεται το αυτοκίνητο σας και παίρνετε ταξί για το χωρίο Ανώπολη, οπου είναι η αρχή του φαραγγιού (Σφακιά – Ανώπολη 20χμ, περίπου 25 ευρώ). Διασχίστε το φαράγγι μέχρι την όμορφη παραλία Μάρμαρα (περίπου 5 χμ). Εκεί υπάρχει επίσης και μια μικρή ταβέρνα. Από τα Μάρμαρα έχετε 3 επιλογές:
- Μπορείτε να πάρετε το καραβάκι και να επιστρέψετε στα Σφακιά.
- Μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία κατά μήκος της ακτογραμμής (μονοπάτι Ε4) προς το χωριό Λουτρό (Μάρμαρα – Λουτρό, περίπου 1,30 ώρα) και από εκεί να πάρετε το καραβάκι για τα Σφακία.
- Μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία κατά μήκος της ακτογραμμής (μονοπάτι Ε4).
(Θα βρείτε τα δρομολόγια στο γραφείο μας).
 
Εναλλακτική διαδρομή:
Μπορείτε να συμπεριλάβετε το φαράγγι σε μια κυκλική πεζοπορία
- Αράδενα-Μάρμαρα-Λιβανιανά-Αράδενα (12 χμ, περίπου 4 – 5 ώρες)
- Λουτρό-Λιβανιανά-Αράδενα-Λουτρό (12 χμ, περίπου 4 – 5 ώρες)
Οι παραπάνω κυκλικές πεζοπορίες είναι ευδιάκριτα μαρκαρισμένες απο τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων. Κόκκινα και πράσινα σημάδια είναι η σήμανση του φαραγγιού και υπάρχουν και επιγραφές προς τα Μάρμαρα και τα Λιβανιανά. Από τα Μάρμαρα θα δείτε και τις ενδεικτικές πινακίδες του μονοπατιού Ε4, χρώματος κίτρινο και μαύρο, που θα σας οδηγήσουν στο Λουτρό.

Πρακτικές Πληροφορίες

Αρχή/Τέλος:   Αράδενα/Μάρμαρα
Distance:    6 χμ
Χρόνος:          2- 3 ώρες
Για να δείτε το φαράγγι Αράδενας Πατήστε εδώ