Ιστορικές τοποθεσίες και αρχαιολογικοί χώροι

Άπτερα: Η τοποθεσία της αρχαία πόλη Άπτερα είναι ένα από τις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη, με καταπληκτική θέα στον κόλπο της Σούδας. Η πόλη έφτασε στην ακμή της κατά την πρώιμη ελληνιστική περίοδο (τέλη του 4ου-3ου αιώνα π.Χ.) και ήταν ένα από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Καταστράφηκε από ένα σεισμό τον 7ο αιώνα μ.Χ. 10 χιλιόμετρα από τον Βάμο με κατεύθυνση προς Χανιά.
Ώρες επισκεπτηρίου καθημερινά 08:00-20:00.
More info: "Discover Almyrida & Kalyves... on foot"

Άγιος Γεώργιος στο Καρύδι: Εδώ θα βρείτε τα απομεινάρια ενός παλιού ελαιοτριβείου του 1860 με τις 12 καμάρες, του οποίου η οροφή έχει καταρρεύσει. Στο ανακαινισμένο, πλέον, μοναστήρι υπάρχει ειδικός χώρος με πληροφορίες, φωτογραφίες και ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως η 500 ετών καλοδιατηρημένη ασημένια εικόνα. Λίγο πριν φτάσετε στο μοναστήρι, στρίψτε δεξιά σε έναν χωματόδρομο για να επισκεφθείτε την όμορφη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του 11ου – 14ου αιώνα.
Οι ώρες επισκεπτηρίου είναι 08:00-20:00.
More info: "Discover Vamos... on foot"

Αγίος Νικολάος: Η εκκλησία βρίσκεται στο χωριό Κυριακοσέλια και είναι μια από τις ομορφότερες Βυζαντινές εκκλησίες της Κρήτης,η οποία ανήκει στην Β Βυζαντινή περίοδο. Σώζονται ίχνη από τις τοιχογραφίες καθώς και χαράγματα του 1362, 1382, 1388 και 1397. Από τα οικοδομικά στοιχεία συμπεραίνεται ότι χτίστηκε στο τέλος του 11ου ή αρχές του 12ου αιώνα.

Ενετικά πηγάδια: Στο χωριό του Γαβαλοχωρίου , 1 χιλιόμετρο από την πλατεία του χωριού, κάτω από τα τεράστια πλατάνια, βρίσκονται τα πέτρινα πηγάδια που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και μια γέφυρα της ίδιας περιόδου. Αγγεία που βρέθηκαν στο χώρο εκτίθενται στο μουσείο του χωριού. Από την πλατεία του χωριού, ακολουθήστε τις πινακίδες και προς το τέλος της ανηφόρας κατευθυνθείτε αριστερά μέχρι να δείτε στο δεξί σας χέρι τα πηγάδια.

Λαογραφικό Μουσείο του Γαβαλοχωρίου: Το μουσείο περιλαμβάνει 7 αίθουσες στις οποίες αναπτύσσονται οι εξής ενότητες: "Καμαρόσπιτο", "Μετάξι", "Κεραμεικά", "Κοπανέλι", "Πετράδες-Λιθοξόοι", "Εκκλησία, Ξυλογλυπτική". Στο ιστορικό τμήμα του Μουσείου εκτίθενται όπλα και σπαθιά, ζωγραφικοί πινάκες και λιθογραφίες, νομίσματα και μετάλλια Γαβαλοχωριανών.
Οι ώρες επισκεπτηρίου είναι Δευτέρα-Σάββατο: 09:00 – 19:00 , Κυριακή: 11:00 – 18:00.

Ρωμαϊκή γέφυρα στις Βρύσσες: Από την πλατεία των Βρυσσών στρίβουμε αριστερά προς εθνική οδό με κατεύθυνση το Ρέθυμνο. Στα 2 χλμ και ακριβώς πριν την γέφυρα, στα αριστερά, βρίσκεται η "Ελληνική Καμάρα", μια γέφυρα πάνω από τον Βρυσσιανό ποταμό που χρονολογείται από την ελληνορωμαϊκή εποχή. Η γέφυρα, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, είναι κατασκευασμένη από πέτρες, χωρίς λάσπη ήοποιαδήποτε άλλο υλικό. Το ύψος τουείναι περίπου 6,5 μέτρα.

Μινωικός οικισμός: Ένας σημαντικός μινωικός αρχαιολογικός οικισμός που χρονολογείται στην Πρωτομινωική περίοδο(3000-2100π.Χ.)και ανακαλύφθηκεκατά τη διάρκειατης δεκαετίας του 1960. Δεδομένου ότιη περιοχή δεν είναι μακριά από Άπτερα, έχει προταθεί ότι o οικισμός ήταν αρχικά ονομάζεται A-pa-ta-wa, η οποία αναφέρεται στο πινακίδες της Γραμμικής Β. Ένα άλλο κτίριο στην περιοχή έχει χρονολογηθεί στην αρχαϊκή περίοδο(7ος-6ος αιώνας π.Χ.). Τα τέσσερα μεγάλα δωμάτια ευθυγραμμισμένα σε μια σειρά.Το στενότερο από αυτά εικάζετε ότι είχε μια σκάλα που οδηγούσε στο δεύτερο όροφο.
Περισσότερες πληροφορίες: "Discover Almyrida & Kalyves... on foot"

Εκκλησία της Παναγίας Ζερβιώτισσας: Βρίσκεται στο χωριό Στύλος καιείναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη. Πήρε το όνομά της από μια εικόνα της Παναγίας, η οποία κρατάει το μικρό Χριστό στο αριστερό της χέρι. Χτίστηκε από μοναχούς της Πάτμου τον 12ο αιώνα, και η αρχιτεκτονική της προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη.
Είναι χτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Ο ναός ανακαινίστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα.
Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό με τα πόδια: "Discover Almyrida & Kalyves... on foot"

Αρχαία Λάππα και Αργυρούπολη: Η Αργυρούπολη είναι ένα καταπράσινο γραφικό χωριό, χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Λάππα. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτείτε, όπως το παλιό ψηφιδωτό δάπεδο και οι ρωμαϊκοί τάφοι. Στο κάτω μέρος του χωριού, κάτω από τη σκιά των πλατάνων, μπορείτε να θαυμάσετε τους μικρούς καταρράκτες και να απολαύσετε φρέσκια πέστροφα σε μία από τις πολλές ταβέρνες.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλώ ρωτήστε στο τουριστικό γραφείο μας.