Χλωρίδα και Πανίδα
Η χλωρίδα της Κρήτης
O Αποκόρωνας εκτείνεται από τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Η περιοχή είναι καταπράσινη και εύφορη, κάτι ασυνήθιστο για τη βραχώδη Κρήτη. Ο Αποκόρωνας είναι μια πλούσια γεωργική περιοχή με πολλούς ελαιώνες, αμπελώνες και πορτοκαλεώνες .
Υπάρχουν επίσης, λεμονιές και αβοκάντο. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλά κυπαρίσσια και βελανιδιές και ακόμη και περιοχές που μπορείτε να καλέσετε δάσος!
Τα άγρια λουλούδια της περιοχής είναι ένα από τα καλύτερα δώρα της φύσης ! Με χιόνι στα βουνά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα , η άνοιξη είναι πραγματικά η μαγική στιγμή της ανανέωσης και της εκρηκτικής ενέργειας για τη φύση στην Κρήτη. Μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες είναι οι λαμπερέςκόκκινες παπαρούνες σε αντίθεση με τα καταπράσινα λιβάδια και τα λευκά ασβεστολιθικά βράχια στις πλαγιές. Η Άνοιξη προσελκύει τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν τη χλωρίδα της Κρήτης..
Υπάρχουν 55 μοναδικοί οικότυποι που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη. Πάνω από 1600 είδη που βρέθηκαν στο νησί, περίπου 160 δεν απαντώνται πουθενά αλλού. Ενδημικά φυτά μπορούν να βρεθούν ψηλά στα βουνά, συμπεριλαμβανομένου και του σπάνιου και απειλούμενου μικρού δέντρου που ονομάζεται Zelkovaabelicea ή αλλιώς Κρητική Zelkova.
Η πανίδα της Κρήτης
Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μπορεί να βρει κάποιος στην Κρήτη αυτές τις μέρες είναι τα οικόσιτα ζώα όπως σκύλοι, γάτες, κατσίκες, γαϊδούρια, πρόβατα, χοίρους και κοτόπουλα. Οι κυρίαρχες ασχολίες του νησιού είναι η βόσκησηκαι η γεωργία. Οι σημαντικότερες γεωργικές ασχολίες είναι οι αίγες και τα πρόβατα, καθώς και οι παραγωγές κρασιού και ελαιολάδου.
Το πιο διάσημο από τα ζώα στην Κρήτη είναιη άγρια κατσίκα με το όνομα ΚΡΙ-ΚΡΙ. Τα ζώα αυτά μεταφέρθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν από την Περσία. Το ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι γνωστό και ως "αγρίμι". Το ΚΡΙ-ΚΡΙ είναι προστατευόμενο είδος και το 1962 το Εθνικό Πάρκο Φαράγγι της Σαμαριάς ιδρύθηκε εν μέρει για να προστατεύσει τα κοπάδια αυτών των αγριοκάτσικων.
Τα θηλαστικά που υπάρχουν στο νησί περιλαμβάνουντο Κρητικό κουνάβι, τον ασβό και ο τυφλοπόντικας. Υπάρχουν επίσης πολλά ερπετά, βατράχια, έντομακαι μαλάκια, τα οποία συνθέτουν την οικολογία του νησιού. Δεν υπάρχουν θανατηφόρα φίδια, και παρόλο που τα τσιμπήματα σκορπιών στην Κρήτη μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τον άνθρωπο, δεν είναι μοιραία.
Η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και φιλοξενεί χιλιάδες αποδημητικά πουλιά στους υγροτόπους της κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν και ενδημικά είδη, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι τα αρπακτικά που φωλιάζουν στα βραχώδη βουνά και στα άγρια φαράγγια της Κρήτης. Θα βρείτε, για παράδειγμα, το γυπαετό (το σπανιότερο είδος γύπα), το όρνιο (υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού), και τη γερακίνα (κοινό είδος ημερόβιου αρπακτικού το οποίο διατηρεί μεγάλο πληθυσμό στο νησί της Κρήτη). Περισσότερα από 412 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη.