Εποχιακές Δραστηριότητες - Συγκομιδή και παραγωγή
Olive Picking
Olive Picking, Organic Olive Oil production & Olives making - The old way
Dates: every Saturday/Sunday of November
Time - Duration: 09:00 - 15:00
Min. persons: 6
Max.: 20-25
Cost: 35 Euro per person / 18 Euro per child (8-15 years old)
Included: coffee, picnic (organic Cretan food), 1 lt of organic olive oil & ½ kg of olives
Programme:
We will start at 09:00 from the Tourist Office in Vamos. We will follow Manolis the owner of the olive grove with our cars up to the village of Paidochori. We will find ourselves in an ancient olive grove containing trees over 300 years old and up to 700 years old. The nets are neatly spread under the trees and then picking starts. We will pick the olive fruits the old way, with a so called olive comb.. The old way harvesting has no environmental footprint, no carbon dioxide left in the environment as well as no noise from machines. You can enjoy the peaceful atmosphere. Of course we will enjoy coffee and a delicious picnic in the grove with pure Cretan flavors.
After the picking is done, Manolis will show us tips on how to make our own tasteful olives. We may follow him to the local olive mill to watch the process of olive oil making the old way, by pressing the fruits. We will have the unique chance to try the freshest organic olive oil in our life - it is “heaven”.
We will take a litre of fresh organic extra virgin olive oil and a cup of olives with us to enjoy home.
After the picking is done, Manolis will show us tips on how to make our own tasteful olives. We may follow him to the local olive mill to watch the process of olive oil making the old way, by pressing the fruits. We will have the unique chance to try the freshest organic olive oil in our life - it is “heaven”.
We will take a litre of fresh organic extra virgin olive oil and a cup of olives with us to enjoy home.
Συγκομιδή πορτοκαλιών
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με το μάθημα μαγειρικής.
Η συγκομιδή πορτοκαλιών είναι πολύ εύκολη διαδικασία. Επιπλέον βρίσκεστε στην εξοχή, στην καρδιά του πορτοκαλεώνα, μέσα στα αρώματα και στα χρώματα της φύσης. Οι επισκέπτες που θέλουν να μάθουν περισσότερα, μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες συνταγές με την βοήθεια της ντόπιας μαγείρισσα μας.
Διαθέσιμο: από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο
Διάρκεια: Ελαστική
Μάζεμα άγριων χόρτων
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με το μάθημα μαγειρικής
Μαθαίνετε να αναγνωρίζεται και να μαζεύετε διάφορες ποικιλίες άγριων χόρτων και βοτάνων, καθώς και να παρασκευάζετε υγιεινές συνταγές όπως σαλάτες, πίτες, κρασάτο αρνί με πατάτες.
Διαθέσιμο: από Δεκέμβριο μέχρι Απρίλιο
Διάρκεια: Ελαστική
Παραγωγή κρασιού
Στο τέλος του Αυγούστου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι του Βάμου ασχολούνται με το μάζεμα των σταφυλιών και την παρασκευή του κρασιού τους. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στη συγκομιδή σταφυλιών στους αμπελώνες και έπειτα στο πιεστήριο (πατητήρι) σταφυλιών για την παρασκευή κρασιού. Επίσης θα είναι σε θέση να δουν την προετοιμασία των παραδοσιακών πιάτων που γίνονται χρησιμοποιώντας κρασί και μούστο.
Διαθέσιμο: Αύγουστος και Σεπτέμβριος
Διάρκεια: Ελαστική
Παραγωγή ρακής (τσικουδιά)
Ο Οκτώβριος είναι επίσης ο μήνας της παραγωγής ρακής (συνήθως πραγματοποιείται 10 - 40 ημέρες μετά τη συλλογή των σταφυλιών, δηλαδή από τις 10 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου) η όποια είναι μια πόλύ ενδιαφέρουσα διαδικασία. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τα τοπικά «ρακοκάζανα» - τα μέρη όπου παράγεται η ρακή - και να απολαύσουν όχι μόνο τη διαδικασία αλλά και τις διάφορες γιορτές που συμβαίνουν πάντα αυτήν την εποχή. Όμως να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση ρακής!
Διαθέσιμο: Οκτώβριος
Διάρκεια: Ελαστική